Knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na słodki obiad, który był dla nas zapowiedzią wiosny.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g ricotty
    2 szkl mąki pszennej+ do podsypania
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    250 g świeżych truskawek
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    świeża mięta

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Truskawki pokroić w sporą kostkę i odstawić na sitku.Ricottę wymieszać z mąką, jajkiem, cukrem i solą. Zagnieść ciasto i rozwałkować na ok. 0,5 cm( podsypać mąką). Szklanką wykrawać kółka z ciasta. Na środku każdego krążka umieścić kawałek truskawki i owinąć ją szczelnie ciastem. Knedle wrzucić do wrzątku z dodatkiem oleju i gotować od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Wyjąć na sitko. Kilka ząbków czekolady siekamy a resztę podgrzewamy w mikrofalówce z dodatkiem mleka. Po rozpuszczeniu polewamy knedle rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekolady. Dekorujemy świeżą miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy