Knedle z malinowym serem

0 (0 ocen)

Pyszny pomysł na wykorzystanie mrożonych owoców

Składniki:

  • Składniki ciasto:

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 jajko

    Składniki nadzienie :

    500g twarogu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4-5 łyżek drobnego cukru
    1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
    1,5 szklanki mrożonych malin.

    Składniki dodatkowe :

    sól
    roztopione masło do polania
    starta gorzka czekolada

Knedle z malinowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-256upxn 1. Przygotowanie ciasta :

    Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.

  • 2. Przygotowanie nadzienia :

    Maliny wsyp do rondelka i wlej 3-4 łyżki wody. Gotuj na wolnym ogniu. Blenderem zmiksuj na mus. Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wlej mus malinowy. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.

  • 3. Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy