Kluski karmelizowane z jabłkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki mielimy na gładką masę, dokładamy obie mąki i jako i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy około 2cm i ucinamy kawałki o około 2,5cm długości. Wrzucamy je do osolonej i gotującej się wody. Po ich wypłynięciu gotujemy jeszcze 3min, odcedzamy.
2.Marchewkę myjemy obieramy,kroimy w 3 milimetrowe plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 5min, wycedzamy.
Jabłko myjemy obieramy kroimy w dużą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, po roztopieniu cukier i marchewkę, karmelizujemy ją 5min (co jakiś czas mieszając). Dodajemy jabłko i kluski.
Karmelizujemy co jakiś czas mieszając do uzyskania szklistości marchewki.
Komentarze