Kluski ziemniaczane z jabłkiem

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis na kluski – to przepis mojej 90 – letniej mamy. Trochę nie wierzyłam, ale dziś sprawdziłam!. Kluseczki są super, zwłaszcza podgrzane w masełku. Delikatne, pachnące jabłkiem i rumianą bułką.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    1 kg ugotowanych ziemniaków i przetartych przez praskę
    10 dag mąki poznańskiej
    20 dag mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    2 średnie jabłka o smaku kwaskowym
    Sól
    Bułka tarta, masło
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przenieść mąki, przetarte ziemniaki, wbić jajka oraz obrane i drobno posiekane jabłka(nie mogą być tarte). Całość posiekać nożem i zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować ręcznie małe kulki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli do smaku, partiami wrzucać kulki i od zagotowania, gdy wypłyną na powierzchnię gotować 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie osaczyć. Masło rozgrzać na patelni – całe lub połówki klusek wrzucić na rozgrzane masło, delikatnie podsmażyć, dodać bułkę tartą, wymieszać i krótko smażyć z bułką. Kluseczki ciepłe można też polać zrumienioną bułką na maśle. I smacznego!.

Porady

1. jabłka można dodatkowo rozgnieść widelcem by były małe kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.44 (147 ocen)

Kluski ziemniaczane z boczkiem

To może cię zainteresować