klopsy w zalewie octowej

0 (0 ocen)

pyszne idealne na przyjęcie

Składniki:

  • klopsy:

    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - 1 jajko
    - 3 łyżki bułki tartej
    - 1 ząbek czosnku
    - sól, pieprz

    zalewa:

    - 1 litr wody
    - 2 szklanki octu
    - 1 łyżka cukru
    - 3 ziela angielskie
    - 5 ziarenek pieprzu czarnego
    - 2 liście laurowe
    - 2 cebule

Klopsy w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klopsy 1. Klopsy: mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tarta, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie.

  • klopsy 2. Zalewa: składniki zalewy przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również dajemy do zalewy, zagotowujemy. Wyłączamy ogień i wkładamy klopsy. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni, aby się przerobiło.
    Po tym czasie można smakować, smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy