Klopsy w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne i szybkie danie.

  • 50 min

Składniki:

  • *1 woreczek ryżu
    *1 pekinka
    *1 duża cebula
    * pół kilograma mięsa mielonego
    * 2 jajka
    * 4 łyżki stołowe ketchupu pikantnego
    * 2 łyżki stołowe bułki tartej
    * olej do smażenia
    * sól, pieprz, carry, Czosnek suszony, przyprawa uniwersalna.

Klopsy w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pekinka 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Pekinkę kroimy w paski.
  • Mięso mielone 2. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną wcześniej pekinkę, ryż, pół podsmażonej cebulki. Przyprawiamy solą, pieprzem, carry, czosnkiem. Oraz dodajemy jajka i bułkę tartą wszystko mieszamy i formujemy klopsy smażymy na głębokim tłuszczu.
  • 3. Pół cebulki z tłuszczem wsypujemy do rondelka zalewamy wrzątkiem dodajemy ketchup, gotujemy do wrzenia, następnie zagęszczamy mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy trochę śmietany.

Porady

Danie można podawać z ryżem na sypko lub ziemniaczkami. Bardzo smaczne.

Komentarze

Podobne przepisy