Klasyczne tiramisu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Mam 51 lat. Lubię podróże, interesuję się fotografią oraz filmem. Mam żonę i 2 córki.

  • 25 min

Składniki:

  • ● 50 dag sera mascarpone
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 6 jajek
    ● 2 op. podłużnych biszkoptów
    ● zaparzona kawa bez fusów
    ● likier amaretto lub 1/3 szkl. wódki z olejkiem migdałowym
    ● kakao

Klasyczne tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od
    białek i ucieramy z cukrem
    na puszystą masę.
    Dodajemy partiami
    ser mascarpone
    i krótko miksujemy.
  • 2. Białka ubijamy
    na sztywną pianę,
    następnie delikatnie
    mieszamy
    z masą serową.
  • 3. Kawę mieszamy
    z likierem amaretto
    lub wódką z aromatem. Namaczamy
    biszkopty i układamy jeden
    obok drugiego na dnie prostokątnej
    blachy (o wymiarach
    37x25 cm).
  • 4. Wykładamy połowę kremu.
    Układamy drugą warstwę
    biszkoptów i przykrywamy
    pozostałym kremem. Wierzch
    posypujemy kakao. Chłodzimy
    kilka godzin w lodówce.

Porady

Pierwszą warstwę kremu możemy oprószyć przesianą przez sitko łyżką kakao. Ciasto można też po schłodzeniu pokroić w kawałki i dopiero przed podaniem oprószyć kakao.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy