Kapuśniak

0 (0 ocen)

Kapuśniak przeważnie gotuję w sezonie jesienno-zimowym.W cieplejsze dni preferuję raczej lekkie zupy.

Składniki:

  • 250 g kapusty kwaszonej
    kawałek żeberka surowego
    ziemniaki
    1 duża cebula
    1 marchewka
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 liście laurowe
    ziele angielskie
    natka pietruszki
    2 łyżki mąki
    oliwa
    majeranek
    pieprz
    sól

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko zalewamy wodą i gotujemy.Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny i dodajemy selera,pora,ziele angielskie i liść laurowy.Gotujemy pod przykryciem do czasu,aż mięso będzie miękkie.Z wywaru wyjmujemy liście laurowe i warzywa
  • 2. Do gotowego wywaru dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną marchew.Gotujemy do czasu,aż ziemniaki będą miękkie.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulkę.Smażymy,aż cebulka się zeszkli.Na koniec smażenia dodajemy mąkę i mieszając rozprowadzamy na gładka masę,aby powstała zasmażka.
  • 3. Do wywaru dodajemy kapustę,zasmażkę,roztarty majeranek,pieprz,sól.Wszystko doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotujemy przez chwilę.Mięso z żeberek obieramy i dodajemy do zupy.Podajemy posypane natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy