Jajka w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sosik jest przepyszny, pasuje nie tylko do jajek, ale także wędlin, mięs czy nawet do ziemniaczków;) Koperek nadaje całości niezwykłego aromatu i smaku:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - koperek pęczek: 1 sztuka
    - woda: 0.5 litra
    - masło kostka: 0.25 sztuki
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta
    - vegeta: 1 szczypta

Jajka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki lub połówki. Wodę zagotować, dodać masło, kostkę, przyprawy i koperek. Rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Zahartować tj. wlać do tej mieszaniny 2 łyżki gorącego wywaru, szybko zamieszać. Dodać to do gotującego się wywaru, chwilę gotować na małym ogniu. Jajka ułożyć na talerzu i polać sosikiem. Udekorować ćwiartkami pomidorków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy