Jajka w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Potrawa prosta i szybka a przy tym taka smaczna.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -Jajka wcześniej ugotowane na twardo
    -0.5 litra wody
    -duża marchew
    -pietruszka w korzeniu
    -cebula
    -por biała część
    -przyprawa uniwersalna typu kucharek
    -duży pęczek koperku
    -4 ziarenka ziela angielskiego
    -sól, pieprz
    -słodka smietana 36%
    -2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu:
    W pierwszej kolejności przygotowujemy 0.5 litra bulionu warzywnego z marchewki, pietruszki, selera, cebuli, pora i przyprawionego łyżką przyprawy uniwersalnej. Bulion odcedzamy z warzyw i dodajemy do niego drobno posiekany pęczek koperku. Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie wlewamy około 150ml śmietany. Gdy sos zacznie bulgotać zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. W tym czasie ugotowane wcześniej jajka przekraka my na połówki. Na koniec polewamy sosem koperkowym. Jajka w sosie najlepiej smakują z gotowany ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować