Jajka w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Sos koperkowy jest bardzo aromatyczny i może stanowić dopełnienie wielu dań z ryb czy mięs. Domowy sos z koperkiem pasuje również do jajek ugotowanych na twardo. Samo przygotowanie sosu nie wymaga dużo pracy i jest dość proste w wykonaniu.

Składniki:

  • 1 pęczek koperku
    250 ml buliony warzywnego
    200g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz

    Jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion podgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany koperek.
    Do śmietany dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem i koperkiem.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
    Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody.
    Sos koperkowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Tak przygotowany sos podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i tłuczonymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować