Jaja zapiekane w bułeczkach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na kolację, jako przekaska itp.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bułki okragłe: 4 sztuki
    - jaja: 4 sztuki
    - szynka: 4 plastry
    - tłusty żółty ser: 4 plastry
    - ketchup: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - posiekana zielenina (ewentualnie): 2 łyżki

Jaja zapiekane w bułeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z bułek ściąć czubki. W dolnej części wydrążyć otwór (najlepiej łyżeczką do herbaty) takiej wielkości, żeby zmieściło się w nim jajko. W powstałe zagłębienie włożyć plaster szynki, na niego plaster sera i wbić jajko. Posypać pieprzem i solą, dodać 1/2 łyżki ketchupu. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 180-200 stopni do momentu, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło posypane zieleniną. Jeśli ktoś chce to może dodatkowo polać ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy