Jagodzianki

0 (0 ocen)

Pyszne i łatwe w wykonaniu.

Składniki:

  • Na ciasto:

    1 kg i 1 szklanka mąki
    8 żółtek
    10 dag drożdży
    1/2 litra mleka
    1/2 kostki margaryny lub masła
    1/3 szklanki oleju
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    jagody zmieszane z cukrem

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z drożdżami, mleko z margaryną rozgrzewamy, a mąkę, olej, cukier waniliowy wsypać do miski. Następnie dodać do tego żółtko z drożdżami a na koniec dodać cukier wraz z tłuszczem. Ciasto wyrabiamy ręką. Ciast w misce niech nam nie rośnie tylko od razu przystąpmy do robienia jagodzianek. Już po przygotowaniu jagodzianki układamy w blaszce i czekamy aż trochę urosną.
    Jagodzianki pieczemy w temperaturze ok. 170*C przez ok. 30minut. (Będziecie widziały jak się odpowiednio zarumienią :)).

Porady

Możemy przygotować również na nie lukier. Kilka łyżeczek mleka ucieramy z cukrem pudrem aż mieszanka będzie odpowiednio gęsta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy