Gulasz z maślaków z nutą orientu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pomysł na danie wpadł mi do głowy po grzybobraniu. Wróciliśmy z lasu bardzo głodni, a w domu nie było obiadu.

Składniki:

  • ● 1 kg maślaków
    ● czerwona papryka
    ● czerwona cebula
    ● kawałek pora
    ● pomidor
    ● 20 dag cienkiej kiełbasy
    ● śmietana 12-proc.
    ● natka pietruszki
    ● łyżeczka sosu sojowego
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz ziołowy
    ● sól
    ● olej do smażenia

Gulasz z maślaków z nutą orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myjemy i gotujemy
    ok. 30 minut. Odcedzamy
    i studzimy. Paprykę, pomidora
    i kiełbasę kroimy
    w małą kostkę, pora w plasterki,
    cebulę w piórka.
  • 2. Warzywa
    podsmażamy
    w garnku na
    oleju, dodajemy kiełbasę i sos
    sojowy. Dusimy 5 minut. Wsypujemy
    grzyby i wlewamy
    3 szklanki wody. Gotujemy pod
    przykryciem, aż papryka będzie
    miękka. Doprawiamy przyprawa uniwersalna,
    solą i pieprzem.
  • 3. Wlewamy śmietanę. Zagotowujemy.
    Zestawiamy z ognia.
    Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
    Wsypujemy do gulaszu,
    mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy