Gulasz "śmietnikowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawiamy gotową przyprawą do wieprzowiny i smażymy na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu.
2.Do garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody. Wrzucamy 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i pokrojoną marchewkę i por. Zagotowujemy.
3.Kroimy resztę składników : pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka lub kostkę, paprykę i cukinię w kostkę.
4.Mięso wrzucamy do gotujących się warzyw.Cebulę przysmażamy.
5.Resztę składników również wrzucamy do gotującego się mięsa.Nie wrzucamy tylko cukinii,żeby całkowicie się nie rozpadła.Cukinię wrzucamy 15 minut przed końcem gotowania.
6.Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę,aż mięso zmięknie.Po ugotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec zagęszczamy 2 łyżkami mąki wymieszanej z wodą.
Komentarze