Gulasz "śmietnikowy"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Często gotuję potrawy z tego, co mam w lodówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 70 dag mięsa wieprzowego gulaszowego
    20 dag pieczarek
    papryka czerwona
    2 średnie cebule
    cukinia
    kukurydza z puszki
    marchew
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    kawałek pora
    przyprawa do wieprzowiny
    koperek

Gulasz "śmietnikowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy mięso 1. Mięso przyprawiamy gotową przyprawą do wieprzowiny i smażymy na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu.
  • Zagotowujemy marchew z porem 2. Do garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody. Wrzucamy 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i pokrojoną marchewkę i por. Zagotowujemy.
  • Kroimy składniki. 3. Kroimy resztę składników : pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka lub kostkę, paprykę i cukinię w kostkę.
  • Cebulę przysmażamy. 4. Mięso wrzucamy do gotujących się warzyw.Cebulę przysmażamy.
  • 5. Resztę składników również wrzucamy do gotującego się mięsa.Nie wrzucamy tylko cukinii,żeby całkowicie się nie rozpadła.Cukinię wrzucamy 15 minut przed końcem gotowania.
  • 6. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę,aż mięso zmięknie.Po ugotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec zagęszczamy 2 łyżkami mąki wymieszanej z wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy