Gorąca feta z rukolą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna przekąska, pochodząca z kuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 grube plastry fety
    1 jajko
    2 garści rukoli
    po 2 czerwone i żółte papryki
    kawałek parmezanu
    oliwa z oliwek
    2 łyżki czarnych oliwek
    Sos : 1 posiekana dymka
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka musztardy
    sól
    pieprz
    6 łyżek oliwy z oliwek

Gorąca feta z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos : wszystkie składniki umieściłem w słoiku. Zakręciłem i potrząsałem energicznie tak długo, aż utworzyła się emulsja.
    Papryki upiekłem w piekarniku. Gdy skórka sczerniała ostrożnie przełożyłem je do worka foliowego , zakręciłem i odstawiłem na 10-15 minut. Worek zaparuje i napęcznieje od ciepła, ale to dobrze - dzięki temu łatwiej jest zdjąć z papryki skórkę, co jest kolejnym etapem przygotowania. Po zdjęciu skórki usunąłem środki z nasionami, strąki pokroiłem w szerokie paski. Ser pokroiłem na dość grube plastry. Panierowałem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłem na złoty kolor na gorącym oleju.
    Rukolę wymieszałem z sosem. Ułożyłem warstwami rukolę, ser, paprykę. Posypałem startym na grube wióry parmezanem i pokrojonymi oliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy