Gołąbki

0 (0 ocen)

Nie zbyt często robię gołąbki,bo są pracochłonne,ale warte poświecenia czasu.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 duża kapusta
    2 torebki ryżu
    2 jajka
    2 cebule
    1,5 litra wywaru mięsnego
    przecier pomidorowy lub 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 30%
    1 listek laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2-3 łyżki otrąb mielonych
    pieprz
    sól

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy,razem z cebulą.Dodajemy ugotowany ryż i jajka.Mięso wyrabiamy dodając sól i pieprz.Z młodej kapusty wycinamy głąb.Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.Parzymy ją we wrzątku,zdejmując co jakiś czas po jednym liściu.Po wystudzeniu liści,ścinamy zgrubienia kapusty.
  • 2. Nakładamy farsz,zwijamy najpierw boki ,potem przód.Dno garnka,wykładamy pozostałymi listkami kapusty.Chroni to przed przywarciem gołąbków.Układamy ścisło gołąbki i zalewamy wywarem dodając listek laurowy,ziele angielskie,przecier lub koncentrat.Przyprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy na małym ogniu około 30 minut,aż kapusta będzie miękka.

Komentarze

Podobne przepisy