Gingersnaps z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodajemy melasę/miód, jajko i znów ucieramy do wymieszania składników. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy suche składniki do masy maślanej i mieszamy, by powstała jednolita masa. Owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 - 12 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studzimy i przekładamy ciastka. (Jeżeli przekładasz dżemem, to po przełożeniu ciastek wstawiamy jeszcze do piekarnika na 3-5 minut, by dżem zastygł. Studzimy na kratce). Smacznego!
Komentarze