Gingersnaps z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne, delikatne ciasteczka przełożone marmoladą wieloowocową.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 15 ciastek:

    170 g masła
    1 duże jajko
    3 łyżki melasy lub miodu
    260 g mąki pszennej
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki soli
    konfitura wieloowocowa, powidła śliwkowe lub dżem malinowy
    100 g drobnego białego cukru lub mieszanki brązowego i białego

Gingersnaps z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodajemy melasę/miód, jajko i znów ucieramy do wymieszania składników. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy suche składniki do masy maślanej i mieszamy, by powstała jednolita masa. Owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.

    Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 - 12 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studzimy i przekładamy ciastka. (Jeżeli przekładasz dżemem, to po przełożeniu ciastek wstawiamy jeszcze do piekarnika na 3-5 minut, by dżem zastygł. Studzimy na kratce). Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy