Francuska krata

0 (0 ocen)

totalne pomieszanie kuchni z różnych stron świata - ostra meksykańska papryka, ciasto francuskie, szkocki motyw ozdobny i do tego polskie jarzynki

Składniki:

  • Na dwie porcje:
    * ciasto francuskie - połowa arkusza
    * kiełbaska( 1 pętelka)
    * średnia cebula
    * pomidor
    * szklanka mrożonej włoszczyzny
    * koncentrat pomidorowy - ok. 2-3 łyżki
    * czosnek granulowany, papryka ostra

Francuska krata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaskę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na patelni. Dodajemy do tego włoszczyznę. Następnie wrzucamy na patelnię skrojonego w kostkę pomidora. Całość doprawiamy i na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • 2. Ciasto francuskie dzilimy na pół. Z każdej połówki odkrajamy kilka wąskich paseczków, które posłużą nam do ozdoby.
  • 3. Ciasto układamy na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku układamy farsz pomidorowy. zaginamy delikatnie brzegi i na wierzch układamy artystycznie kratkę z wcześniej wyciętych pasków.
  • 4. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut aż uzyska ładny, rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy