Flaczki wołowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:

  • •2 kg żołądków wołowych
    •1/2 kg kości
    •20 dag selera
    •15 dag pietruszki
    •1 por
    •20 dag cebuli
    •1 łyżka smalcu
    •2 łyżki mąki
    •2 łyżki lubczyku
    •1 łyżka masła
    •1 łyżka bułki tartej
    •Sól i pieprz
    •1 łyżka majeranku
    •Szczypta imbiru
    •1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    •1 łyżka koncentratu pomidorowego
    •2 ząbki czosnku
    •2 marchewki

Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyścić i ugotować. Ugotować wywar z warzyw (seler ,pietruszkę zetrzeć na tarce ,marchew pokroić w talarki) i kości ,dodać pokrojony czosnek. Miękkie flaczki odcedzić i ostudzić ,pokroić w paseczki ,dodać do wywaru. Sporządzić zasmażkę z tłuszczu ,cebuli i mąki. Dodać do flaczków. Zrumienić bułkę tartą na maśle ,połączyć z flaczkami ,dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami. Zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy