Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nadaje się na ciepłą kolację jak również na przystawkę.Robię to bardzo często i moim gościom zawsze smakuje.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g dużych pieczarek
    1 jajko
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    bułka tarta
    natka pietruszki
    ser tarty, najlepiej gouda
    sok z cytryny
    sol i pieprz

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy nóżki, które siekamy.
    Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Solimy delikatnie wewnątrz kapeluszy i odstawiamy.
    W tym czasie siekamy cebule i czosnek. Na rozgrzanym maśle podsmażamy przez chwile cebule, czosnek i posiekane części pieczarek.
    Przekładamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natkę pietruszki i bułkę tarta oraz starty ser. Sera niech będzie dość sporo, zaś bułki tartej tyle by farsz był nieco papkowaty. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Napełniamy farszem kapelusze pieczarek.
    Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim napełnione pieczarki.
    Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180.

Porady

Najlepiej smakuje z mieszanką sałat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy