Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy nóżki, które siekamy.
Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Solimy delikatnie wewnątrz kapeluszy i odstawiamy.
W tym czasie siekamy cebule i czosnek. Na rozgrzanym maśle podsmażamy przez chwile cebule, czosnek i posiekane części pieczarek.
Przekładamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natkę pietruszki i bułkę tarta oraz starty ser. Sera niech będzie dość sporo, zaś bułki tartej tyle by farsz był nieco papkowaty. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Napełniamy farszem kapelusze pieczarek.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim napełnione pieczarki.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180.
Komentarze