Fasolowa na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasole namoczyć na noc. Zagotować 2,5 litra wody,dodać odsączoną fasolę,kość,liść i ziele. Gotować 15 minut. Marchew,pietruszkę i seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać do wywaru,gotować kolejne 15 minut. Po tym czasie zupę posolić do smaku solą lub vegetą(chodzi o to że fasoli nie solimy na początku bo się robi twarda i wolniej mięknie)Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę,dodać do zupy,gotować 10 minut. Cebulę obrać i posiekać,czosnek rozetrzeć, podsmażyć na oleju na złoto i również dodać do zupy. Sprawdzić czy fasolka jest miękka,jeśli tak to dajemy do zupy koncentrat,roztarty w dłoniach majeranek,pół łyżeczki pieprzu,łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i zaprawiamy mlekiem wymieszanym z mąką.
Komentarze