Fasolowa na wędzonce

0 (0 ocen)

Aromatyczna i pożywna. Najlepiej smakuje z drobiową parówką i chrupiącą bułeczką.

Składniki:

  • Duża wędzona kość
    szklanka suchej fasoli
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    5-6 dużych ziemniaków
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka oleju
    1 listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    sól i pieprz
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    3/4 szklanki tłustego mleka + 3 łyżki mąki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego

Fasolowa na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasole namoczyć na noc. Zagotować 2,5 litra wody,dodać odsączoną fasolę,kość,liść i ziele. Gotować 15 minut. Marchew,pietruszkę i seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać do wywaru,gotować kolejne 15 minut. Po tym czasie zupę posolić do smaku solą lub vegetą(chodzi o to że fasoli nie solimy na początku bo się robi twarda i wolniej mięknie)Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę,dodać do zupy,gotować 10 minut. Cebulę obrać i posiekać,czosnek rozetrzeć, podsmażyć na oleju na złoto i również dodać do zupy. Sprawdzić czy fasolka jest miękka,jeśli tak to dajemy do zupy koncentrat,roztarty w dłoniach majeranek,pół łyżeczki pieprzu,łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i zaprawiamy mlekiem wymieszanym z mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy