Eklerki z cytrynową pianką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Eklerki bardzo orzęźwiające i pyszne a do tego takie wiosenno-letnie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 0.5 sztuki
    - Jajko: 4 sztuki
    - mąka: 1 szklanka
    - woda: 1 szklanka
    - białko: 4 sztuki
    - cukier: 0.33 szklanki
    - galaretka cytrynowa: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - gorzka czekolada: 0.5 sztuki
    - śmietana kremówka 30%: 3 łyżki
    - skórka z cytryny starta: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Eklerki z cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i margarynę zagotować. Wyłączyć gaz. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i zmiksować na jednolitą masę. .
  • 2. Nakładać ciasto łyżką lub szprycą z największym otworem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować odstępy bo eklery urosną. Piec ok 30 min. w 190-200 st.C. Nie otwierać przez ten czas piekarnika. Wyjąć gorące przekroić ostrożnie nożem na pół. Odstawić do przestygnięcia
  • 3. Zrobić masę.
    Galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Białka razem z cukrem ubić na sztywno w kąpieli wodnej. Tężejącą galaretkę dodać do piany i zmiksować. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na spód eklerków nałożyć masę wyciskając ją szprycą i przykryć górą eklerków. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Eklerki 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką. Każdy eklerek posmarować czekaladą i posypać startą skórką z cytryny. Mi wyszło 19 sztuk. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować