Sernik z pianką kajmakową

0 (0 ocen)

Proste, a jednocześnie przepyszne i efektowne.

Składniki:

  • Na sernik:
    1 kg sera białego (może być w wiaderku)
    1 szklanka cukru
    1 op. cukru wanilinowego
    100 g masła
    6 jajek (białka i żółtka osobno)
    szczypta soli
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    aromat waniliowy lub migdałowy

    Na piankę kajmakową:
    1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
    300 ml. śmietanki 30 %
    2 opakowania usztywniacza do śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z pianką kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku, a następnie po 1 łyżce sera białego. Następnie dodać mąkę, parę kropli aromatu i dokładnie przemieszać.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać w masę serową.
  • 2. Masę serową przelać do okrągłej formy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
  • 3. Piec najpierw 20 min w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temp. do 150 st. i piec jeszcze 60 min.
    Pozostawić na około pół godz. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    Odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać usztywniacze i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Masę krówkową wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietany. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji, resztę przelać do pozostałej śmietany i delikatnie połączyć.
  • 5. Powstała masą obłożyć wystudzony sernik. Odłożoną masę krówkową przełożyć do szprycki z cienką końcówką i zaczynając od środka tworzyć coraz to większe okręgi, Wykałaczką od środka tworzyć promyki.
  • 6. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować