Dżem truskawkowo-rabarbarowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mój ulubiony dżem słodko-kwaśny

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    1,5 kg rabarbaru
    środek żelujący na 3 kg owoców
    1 kg cukru

Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki ok 2 cm. Rabarbar i całe truskawki przełożyć do garnka, dodać środek żelujący i cukier. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować tak ok. 10-15 min. co jakiś czas mieszając tak żeby owoce się nie przypaliły. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików, szybko zakręcić i odkładać słoiczki na ściereczkę do góry dnem. Słoiczki zostawiam tak do całkowitego ostygnięcia tak żeby wieczka dobrze się zassały. Po ostygnięciu jeśli wieczka nie strzelają czy też nie odskakują to znaczy że dobrze zassało i dżem przetrwa spokojnie do następnego sezonu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy