Duńska zupa z porów

0 (0 ocen)

Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie doceniali wyrafinowany smak i właściwości lecznicze pora. Por jest lekkostrawnym,dietetycznym i zasadotwórczym warzywem.Dlatego też często wskazany jest w dietach leczniczych i odchudzających.Zupa jest lekka,smaczna i prosta w przygotowaniu.Odpowiednia na każdą

Składniki:

  • 3 pory
    2 średnie cebule
    4 łyżki ghee (masło klarowane)
    1 litr bulionu warzywnego
    150 g szynki
    100 g serka topionego
    2 łyżki śmietany
    gałka muszkatołowa
    Dodatkowo:
    3 łyżki sera żółtego cheddar
    natka pietruszki

Duńska zupa z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę obieramy i kroimy drobniutko w kostkę.W garnku rozgrzewamy masło ghee.Jeśli nie mamy masła klarowanego,możemy użyć zwykłego.Wrzucamy cebulę i pory.Podsmażamy na wolnym ogniu około 10 minut uważając,aby warzywa się nie przypaliły.Całość zalewamy bulionem,dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę,serek topiony.
  • 2. Gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut.Zupę doprawiamy,solą,pieprzem i gałką muszkatołową .Z gałką należy uważać,ma być delikatnie wyczuwalna,ale nie może zdominować zupy.Na koniec dodajemy śmietanę.Zupę podajemy na gorąco,posypaną wcześniej startym żółtym serem i posypaną natką pietruszki.Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką lub grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy