drożdżówka pachnąca rabarbarem i truskawką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest miękkie, dokładnie takie jakie lubię, owoce które uwielbiam rabarbar i truskawki.Pyszne ! polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka 2 szklanki
    jajka 2 sztuki
    cukier 1/2 szklanki
    drożdże suche 1 opakowanie
    ciepłe mleko 3,2% 1/2 szklanki
    kruszonka:
    margaryna
    cukier brązowy
    mąka
    owoce:
    rabarbar
    truskawki świeże
    cukier 1/2 szklanki

Drożdżówka pachnąca rabarbarem i truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroję w kostkę ,zasypuję cukrem .Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę ,następnie dodaję przesianą mąkę ,suche drożdże oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka ,wyrabiam na niskich obrotach około 10 minut po tym czasie ciasto odstawiam do wyrośnięcia ( 30-40 minut) .Ciasto kroję na 15 części,roluję w wałeczek ,zwijam .układam na blaszkę do podrośnięcia ,w tym czasie robię kruszonkę : po 2 łyżki cukru, margaryny oraz 3 łyżki mąki ,rozkruszam.Truskawki kroję ,rabarbar odcedzam z soku, na bułkach układam owoce i posypuję kruszonką.Piekę w temp.180 stopni 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy