Drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto drożdżowe z proszkiem do pieczenia-zachowuje długo świeżość.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 łyżki cukru
    5 dkg drożdży
    łyżka proszku do pieczenia
    2 jajka
    szklanka mleka
    1/2 kostki margaryny
    1/2 kg maki wrocławskiej

    Kruszonka
    200 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru

    1/2 kg śliwek węgierek

Drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    cukier i drożdże rozmieszać, poczekać chwilkę i dodać pozostałe składniki(oprócz margaryny).Do wyrobionego ciasta dodać roztopioną margarynę. Ciasto wstawić do lodówki, aby wyrosło na 30 minut.Jeśli będzie luźne można dodać troszkę mąki
  • 2. Śliwki wymyć, przekroić na połowę.
  • 3. Kruszonka:
    Do miski wsypać mąkę i cukier.Wlać roztopione masło wymieszać. Wstawiś do lodówki
  • 4. Na blachę wyłożyć ciasto na nie śliwki na wierzch kruszonkę. Pieć w nagrzanym piekarniku 45 minut 180 stopniach C. SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy