Drożdżowe knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Śliwki pozbaw pestek, ale nie rozdzielaj na połówki
2. Cukier zmieszaj z mielonym cynamonem
3. W miejsce każdej pestki dodaj odrobinę cukru z cynamonem
4. W rondelku podgrzej ¼ szklanki mleka, wsyp cukier i drożdże i starannie rozmieszaj
5. Dodaj odrobinę maki , aby powstał rozczyn – odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły działać
6. Całe jajko rozmieszaj z masłem, dodaj do rozczynu i delikatnie wymieszaj
7. Połącz składniki z mąką , wyrabiaj ciasto.
8. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia( do podwojenia objętości)
9. Z wyrośniętego ciasta przygotuj wałek, pokrój w plastry jak na knedle.
10. Przygotuj knedle i odstaw do wyrośnięcia.
11. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól.
12. Wyrośnięte knedle wrzucaj do gotującej wody i gotuj 6-10 minut w zależności od wielkości użytych śliwek .
13. Ugotowane knedle ułóż na półmisku , polej masłem i oprósz cukrem do smaku i gotowe
Komentarze