Drożdżowe knedle ze śliwkami

4.98 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię knedle. Spróbowałam zrobić je w odrobinę inny sposób i sądzę, że mi się udało.Ciasto drożdżowe gotowane jest pyszne i puszyste!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mleka
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2-3 dag masła
    3 łyżki cukru zmieszanego z mielonym cynamonem
    1 jajko
    Stopione masło do polania knedli

    30-40 dkg śliwek węgierek lub innych np. prezydent( tutaj)
Wystaw ocenę:

4.98 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Drożdżowe knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śliwki pozbaw pestek, ale nie rozdzielaj na połówki
    2. Cukier zmieszaj z mielonym cynamonem
    3. W miejsce każdej pestki dodaj odrobinę cukru z cynamonem
    4. W rondelku podgrzej ¼ szklanki mleka, wsyp cukier i drożdże i starannie rozmieszaj
    5. Dodaj odrobinę maki , aby powstał rozczyn – odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły działać
    6. Całe jajko rozmieszaj z masłem, dodaj do rozczynu i delikatnie wymieszaj
    7. Połącz składniki z mąką , wyrabiaj ciasto.
    8. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia( do podwojenia objętości)
    9. Z wyrośniętego ciasta przygotuj wałek, pokrój w plastry jak na knedle.
    10. Przygotuj knedle i odstaw do wyrośnięcia.
    11. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól.
    12. Wyrośnięte knedle wrzucaj do gotującej wody i gotuj 6-10 minut w zależności od wielkości użytych śliwek .
    13. Ugotowane knedle ułóż na półmisku , polej masłem i oprósz cukrem do smaku i gotowe

Porady

Knedle można słodzić , polać masłem lub śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować