Drożdżowe z malinami i orzeszkami

0 (0 ocen)

Moje połączenie!

Składniki:

  • Na ciasto:
    2,5 dag drożdży
    jajko
    100 g margaryny roztopionej
    3/4 szklanki letniej wody i mleka
    4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    odrobina soli
    dodatkowo:
    300 g malin
    2 łyżki miodu
    100 g orzechów ziemnych np. w lukrze

Drożdżowe z malinami i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej misy wykruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru ,sól, 2 łyżki wody i mleka- odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, wody, margarynę, cukier. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy.
    Maliny myjemy, miksujemy z miodem, dodajemy orzechy( kilka zostawiamy do ozdoby).
    Do natłuszczonej tortownicy wykładamy jeden placek ciasta, smarujemy malinami, układamy następne i smarujemy, zlepiamy boki, tak aby nie wypłynął sok z malin.
    Wierzch posypujemy orzechami, pieczemy ok 40 min w 160 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy