Na ciasto:
2,5 dag drożdży
jajko
100 g margaryny roztopionej
3/4 szklanki letniej wody i mleka
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
odrobina soli
dodatkowo:
300 g malin
2 łyżki miodu
100 g orzechów ziemnych np. w lukrze
Drożdżowe z malinami i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej misy wykruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru ,sól, 2 łyżki wody i mleka- odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, wody, margarynę, cukier. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy.
Maliny myjemy, miksujemy z miodem, dodajemy orzechy( kilka zostawiamy do ozdoby).
Do natłuszczonej tortownicy wykładamy jeden placek ciasta, smarujemy malinami, układamy następne i smarujemy, zlepiamy boki, tak aby nie wypłynął sok z malin.
Wierzch posypujemy orzechami, pieczemy ok 40 min w 160 stopniach C.
Komentarze