Racuchy drożdżowe z malinami

4.51 (199 ocen)

Racuchy są doskonałe na piątkowy obiad jak i na coś słodkiego na szybki i smaczny deser.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    ok pół kostki drożdży
    3 jajka
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy

    Dodatki:
    olej do smażenia lub olej kokosowy

    maliny
Wystaw ocenę:

4.51 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Racuchy drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zaczyn drożdżowy: Do miski wlej szklankę ciepłego mleka, cukier, 3 łyżki maki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką.
  • ciasto 2. Ciasto w misce przykrywam ręcznikiem kuchennym i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15-20 minut w ciepłym miejscu
  • racuchy 3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, małymi porcjami wykładam ciasto tak aby na patelni były 2-3 sztuki racuszków.
    Na wierzch ciasta wykładam po kilka sztuk malin. Zalewam jedną łyżką ciasta tak aby zakryć owoce. Smażymy z obu stron kilka minut, aż racuchy podrosną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować