Drożdżowe łódeczki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłej wody,następnie mąkę wymieszać ze szczyptą soli i oliwą.Wlać przygotowany rozczyn.Wyrobić ciasto tak żeby było gładkie.Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
W czasie gdy ciasto rośnie rozgrzać na patelni olej.Następnie włożyć mielone mięso, mieszając smażyć je aż się zrumieni.Masę przyprawić solą, pieprzem i kminkiem do smaku.Odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placki 35cm na 45 cm.Pociąć na 4 paski.Dłuższe brzegi delikatnie unieść i zlepić końce, tak aby powstały łódeczki.
Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,napełnić mięsnym farszem i posypać startym żółtym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 25 minut.
Komentarze