Drożdżowe łódeczki z farszem

0 (0 ocen)

  • 2 min

Smakują lepiej niż pizza , najlepiej smakują na gorąco i ketchupem lub sosem czosnkowym

  • 2 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego ( mieszanego )
    50 dag mąki pszennej
    2 dag drożdży
    4 łyżki oliwy
    25 dag sera żółtego
    2 łyżki oleju
    sól , pieprz czarny mielony do smaku
    kminek mielony

Drożdżowe łódeczki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłej wody,następnie mąkę wymieszać ze szczyptą soli i oliwą.Wlać przygotowany rozczyn.Wyrobić ciasto tak żeby było gładkie.Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
    W czasie gdy ciasto rośnie rozgrzać na patelni olej.Następnie włożyć mielone mięso, mieszając smażyć je aż się zrumieni.Masę przyprawić solą, pieprzem i kminkiem do smaku.Odstawić do wystudzenia.
    Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placki 35cm na 45 cm.Pociąć na 4 paski.Dłuższe brzegi delikatnie unieść i zlepić końce, tak aby powstały łódeczki.
    Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,napełnić mięsnym farszem i posypać startym żółtym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy