Drobiowe fileciki w sosie słodko kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

po prostu filet

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl kaszy jaglanej

    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 papryka
    1 szkl przecieru pomidorowego
    pół szlk wina bialego
    1 cebula
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    szczypta bazylii
    szczypta oregano
    szczypta majeranku
    szczypta chili w płakach

Drobiowe fileciki w sosie słodko kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli, kiedy kasza wchłonie wodę, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce.

    Filety z piersi pokroić w podłóżne porcje (plastry) posypać solą i pieprzem.
    W rondelku przysmażyć najpierw cebulę i czostek na łyżce tłuszczu, dodać pokrojoną paprykę, podsmazyć chwilę i wlać przecier pomidorowy, dodać również przyprawy i cukier. Odstawić na chwilę.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i przyrumienić z obu stron filecilki po czym włożyć je do sosu, podlać winem i dusić ok 15 min.

    Podawać z kaszą, Można jako dodatek położyć marynowane cebulki.

Komentarze

Podobne przepisy