DOMOWY RYŻ BELERISO

0 (0 ocen)

  • 40 min

po co kupować słodki ryż z lodówki jeżeli można samemu coś smaczniejszego zrobić :)

  • 40 min

Składniki:

  • - 1l. mleka
    -skórka z jednej cytryny
    -180g ryżu
    -150g cukru
    -3 żółtka
    -mielony cynamon
    -sól

Domowy ryż beleriso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko zagotuj ze skórką z cytryny. Ryż wsyp do drugiego garnka, zalej 250ml wody i dopraw szczyptą soli. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż całkowicie wchłonie wodę. Następnie stopniowo po chochelce dodawaj mleko, ciągle mieszając, do jego całkowitego wykorzystania.
    2. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich nieco ryżu. (zahartuj żółtka) Dobrze wymieszaj a następnie wlej do gotującego się ryżu. Gotuj 2-3minuty ciągle mieszając. Po przełożeniu do salaterek ozdobić cynamonem.

Porady

osobiście wole mniej cukru, ale i tak jest boskie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy