Domowy blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Blok czekoladowy z poniższego przepisu jest prosty w przygotowaniu, mało pracochłonny i przypomina moje smaki dzieciństwa; pyszne wafle, przygotowywane zawsze na szybko przez babcię. Masa czekoladowa przygotowana na bazie masła, mleka w proszku i ciemnego kakao w ciekawym wydaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • kostka masła (20 dag)

    3/4 szklanki cukru

    7 łyżek kakao

    250 g mleka w proszku

    4 łyżki wody

    bakalie, ryż preparowany, herbatniki wafle lub cokolwiek sobie życzycie dodać :) ja wybrałam ryż preparowany, około 1 i 1.2 szklanki i orzechy

Domowy blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, masło i cukier podgrzewamy do roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru
  • 2. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao, mleko w proszku dokładnie mieszamy
  • 3. Dodajemy dodatki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Układamy na górze ponownie papier do pieczenia, kilka ciężkich książek i wkładamy do lodówki. Po godzinie chłodzenia gotowe, można kroić i jeść

Porady

W przypadku pokruszonych wafli albo ciastek masa powinna być przestudzona, aby zostały troszkę chrupiące

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy