Domowa wędlina z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć dokładnie i osuszyć. z boczku odciąć skórę. Piersi (miałam 3 szt) oczyścić z błon. 2 piersi pokroić w kostkę. 1 pierś i boczek zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól peklującą, żelatynę i pieprz, wymieszać.
Suszone pomidory z oleju pokroić w kawałki, wrzucić do masy. Dodać kilka łyżek wody i wyrabiać dłonią masę aż zacznie się kleić.
Szynkowar wyłożyć woreczkiem (używam woreczków do mrożenia, które wytrzymują temperaturę do +115st), nałożyć masę mięsną, ubić dobrze i zawiązać. Zamknąć szynkowar, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Następnie wstawić szynkowar do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 75st, parzyć 70 minut. Po tym czasie szynkowar wyjąć, wystudzić i schłodzić przez całą noc w lodówce.
Komentarze