Pyszna wędlina z dodatkiem suszonym pomidorów i wędzonej papryki z szynkowara.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg udek bez skóry i kości z kurczaka
0,5 kg piersi kurczaka
8 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka
1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
2 łyżeczki soli kamiennej
Domowa drobiowa wędlina z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kurczaka myję, wycinam z niego wszystkie kostki i chrząstki. Następnie mięso mielę w maszynce do mielenia. Pierś i pomidory kroję w małe kawałki. Potem dodaję do mięsa przyprawy oraz sól i pomidory. Mieszam dokładnie przez około 10 minut. Przekładam do pojemnika próżniowego na 3 doby.
2. Zamarynowanym mięsem napełniam szynkowar (mam plastikowy, więc nie wkładam w specjalny woreczek). Ugniatam delikatnie ale dokładnie.
Wstawiam do garnka z wodą o temperaturze 80 stopni. Przykręcam gaz pilnując temperatury. Mięso parzę przez 2,5 godziny. Wyjmuję, schładzam w zimnej wodzie szynkowar. Wstawiam go do lodówki na noc. Potem wyjmuję i kroję. Smacznego!
Komentarze