Deser śliwkowo - twarogowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealny na podwieczorki i niedzielne popołudnia.

  • 20 min

Składniki:

  •  1 kostka chudego twarogu (250 g)
     30 dag śliwek węgierek
     2 duże garści płatków owsianych
     3 łyżki wiórek kokosowych
     ½ kubka dużego jogurtu naturalnego
     4 łyżki miodu
     4 herbatniki, 8 połówek śliwek i listki melisy do dekoracji

Deser śliwkowo - twarogowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zemleć. Zmiksować z jogurtem i 2 łyżkami miodu. Śliwki włożyć do blendera, dodać 2 łyżki miodu i zmiksować na gładką masę. Płatki owsiane wymieszać z wiórkami i uprażyć na patelni. W pucharkach układać warstwami masę serową, mus śliwkowy, płatki i znowu masę serową. Udekorować połową herbatnika, śliwką i listkami melisy. Podawać schłodzony.

Porady

Zamiast twarogu można użyć serka homogenizowanego, z tym że wtedy nie dodajemy już miodu i jogurtu. Płatki owsiane można zastąpić gotowym muesli, a mus konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy