Słodki blok w odmienionej wersji. Masę przygotowałam na bazie twarogu, który zestaliłam galaretką. Deser wyróżnia się także nietypowymi dodatkami. Proste w wykonaniu, bardzo smakowite słodkie co nieco.
Składniki:
750 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
150 g miękkiego masła
1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody)
½ szklanki gorącej wody (wrzątek)
2 szklanki płatków zbożowych – kółeczka pełnoziarniste w polewie miodowej
150 g draży kokosowych w polewie czekoladowej
100 g łuskanych orzechów włoskich
2 – 3 łyżki kremu czekoladowo – orzechowego typu Nutella
Blok twarogowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg z masłem utrzeć lub pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Proszek galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić i dołożyć do masy serowo – maślanej. Całość utrzeć/pognieść na jednolitą masę.
2.Orzechy sparzyć wrzątkiem, osączyć i wystudzić. Następnie dołożyć do masy z serem. Dodać także draże i płatki miodowe. Dokładnie wymieszać.
3.Całość przełożyć do formy (13 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch ozdobić podgrzanym (tj. upłynnionym) kremem - Nutellą. Deser włożyć do lodówki, by odpowiednio stężał.
Komentarze