Blok twarogowy

0 (0 ocen)

Słodki blok w odmienionej wersji. Masę przygotowałam na bazie twarogu, który zestaliłam galaretką. Deser wyróżnia się także nietypowymi dodatkami. Proste w wykonaniu, bardzo smakowite słodkie co nieco.

Składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    150 g miękkiego masła
    1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody)
    ½ szklanki gorącej wody (wrzątek)

    2 szklanki płatków zbożowych – kółeczka pełnoziarniste w polewie miodowej
    150 g draży kokosowych w polewie czekoladowej
    100 g łuskanych orzechów włoskich

    2 – 3 łyżki kremu czekoladowo – orzechowego typu Nutella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Galaretki Cukierki

Blok twarogowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Blok twarogowy 1. Twaróg z masłem utrzeć lub pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Proszek galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić i dołożyć do masy serowo – maślanej. Całość utrzeć/pognieść na jednolitą masę.
  • Blok twarogowy 2. Orzechy sparzyć wrzątkiem, osączyć i wystudzić. Następnie dołożyć do masy z serem. Dodać także draże i płatki miodowe. Dokładnie wymieszać.
  • Blok twarogowy 3. Całość przełożyć do formy (13 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch ozdobić podgrzanym (tj. upłynnionym) kremem - Nutellą. Deser włożyć do lodówki, by odpowiednio stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować