Deser maślankowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

W związku z tym że mój narzeczony uwielbia maślankę postanowiłam zrobić z niej deser :)

  • 60 min

Składniki:

  • 450 ml maślanki
    2 płaskie łyżki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    szczypta cynamonu
    3 łyżki zimnej wody
    1 opakowanie galaretki cytrynowej

Deser maślankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia.
  • 2. W tym czasie maślankę połączyć z cukrem pudrem i cynamonem.
  • 3. Napęczniała żelatynę rozpuścić, najlepiej zrobić to nad parą wodną. Rozpuszczoną wlać do maślanki. Wszystko wymieszać i przelać do 3/4 wysokości pucharków. Desery wstawić do lodówki by dobrze stężały.
  • 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody. Wystudzoną przelać na dobrze zastygnięte maślanowe desery. Ponownie wstawić do lodówki.
  • 5. Na galaretkę tuż przed podaniem ułożyć kilka malutkich kulek sorbetu gruszkowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy