Maślankowy chłodnik

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chłodnik na upalne jest najlepszą zupą, gasi pragnienie, ochładza ciało od środka, jest pełen witamin, energii..........SMACZNEGO!!!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki 2 sztuki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, ogórki gruntowe 4 średnie, rzodkiewka 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1/2 pęczka, cukier 4 łyżki, ocet - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1 litr, jajka ugotowane na twardo 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Maślankowy chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślankowy chłodnik 1. Umytą botwinkę drobno pokroić do garnka, kroję liście, łodyżki, buraczki,wlać wodę, wsypać kostki rosołowe i gotować po zagotowaniu z 5 minut, dobrze wystudzić, najlepiej przygotować wieczorem.
  • Maślankowy chłodnik 2. Obrane ogórki, rzodkiewki duże zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać drobno pokrojony opłukany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek starty w tarce do czosnku lub roztarty z ciut solą.
  • Maślankowy chłodnik 3. Do zimnej botwinki wsypać pokrojone składniki, pieprz mielony, wlać zimną maślankę, ocet, dobrze wymieszać, ewentualnie dodać do smaku soli, schować do lodówki.

    Jajka ugotować na twardo, obrane pokroić na ćwiartki, podawać w chłodniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować