CZOSNKOWA ROLADA Z ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i aromatyczna rolada do chleba lub zimnego bufetu.Można też taką roladę wykorzystać na ciepło jako danie obiadowe.Ta rolada nie wymaga dużego nakładu pracy,ale smaku jest bardzo dużo.

Składniki:



  • 1 chudy boczek bez skóry
    2 średnie filety z kurczaka
    10 dkg.suszonej żurawiny
    1 duża główka czosnku
    sól,pieprz czarny,majeranek,sos sojowy

Czosnkowa rolada z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czosnkowa rolada z żurawiną 1.


    Mięsa umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Boczek rozciąć po grubości na dwa płaty.Filety przeciąć na pół,wyjąć małe fileciki i pokroić je w kostkę.Połówki filetów rozciąć wzdłuż nie docinając do końca.Czosnek pokroić w małą kostkę.
    Do pokrojonych filecików dodać żurawinę,polać sosem sojowym,przyprawić do smaku solą pieprzem,dodać 1 łyżkę pokrojonego czosnku i wymieszać.

  • czosnkowa rolada z żurawiną 2. Rozłożyć płaty boczku,posypać przyprawami i częścią czosnku.Na każdym kawałku z brzegu ułożyć po dwa rozcięte filety,przyprawić przyprawami.
  • czosnkowa rolada z żurawiną 3.
    Na każdym filecie ułożyć po połowie farszu mięsno żurawinowego .
  • czosnkowa rolada z żurawiną 4.
    Całość zwinąć w roladę,posypać przyprawami do smaku.
  • czosnkowa rolada z żurawiną 5.
    Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia,obwiązać bawełnianą nicią.
    Na blaszkę do pieczenia wlać 1 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć rolady.
  • czosnkowa rolada z żurawiną 6.
    Piekarnik nagrzać do 200C,wstawić rolady i piec 45 min.Rolady odwrócić i piec następne 45 min,pozostawić zawinięte do przestudzenia.
  • czosnkowa rolada z żurawiną 7. Przestudzoną roladę wyłożyć na półmisek,część pokroić w/g uznania.

Komentarze

Podobne przepisy