Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Lekki, nie za słodki, świetnie orzeźwia w upalne dni. Doskonałe połączenie wiśni i czekolady, polecam :)

Składniki:

  • spód: 300g herbatników
    150 g masła

    masa czekoladowa: 150g czekolady mlecznej
    300ml serka waniliowego
    300g kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    1 op.żelatyny-fix

    masa wiśniowa: 300g jogurtu wiśniowego
    300g kremówki
    3 łyżki cukru pudru

    ponadto: 2 op.galaretki wiśniowej
    500g wiśni









Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić, ostudzić. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami i wyłożyć dno blaszki (o wym.25/30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzić w lodówce.
  • 2. Masa czekoladowa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę i roztopioną czekoladę. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z serkiem. Wiśnie umyć, pozbawić pestek. Trzy łyżki wiśni dokładnie osuszyć i przemieszać z masą. Masę wylać na spód z ciasteczkami. Wstawić do stężenia w chłodne miejsce.
  • 3. Masa wiśniowa: 1 galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, odstawić do stężenia. Jogurt wiśniowy zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno kremówkę i tężejącą galaretkę. Masę przelać na piankę czekoladową i wstawić do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy