Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić, ostudzić. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami i wyłożyć dno blaszki (o wym.25/30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzić w lodówce.
2.Masa czekoladowa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę i roztopioną czekoladę. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z serkiem. Wiśnie umyć, pozbawić pestek. Trzy łyżki wiśni dokładnie osuszyć i przemieszać z masą. Masę wylać na spód z ciasteczkami. Wstawić do stężenia w chłodne miejsce.
3.Masa wiśniowa: 1 galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, odstawić do stężenia. Jogurt wiśniowy zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno kremówkę i tężejącą galaretkę. Masę przelać na piankę czekoladową i wstawić do lodówki.
Komentarze