Wiśniowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny i puszysty sernik na zimno ze słodkim wiśniowym wnętrzem:) Z zewnątrz zwykłe serowe ciasto, jednak po rozkrojeniu ukazuje się prawdziwa rozkosz! Zarówna dla oka jak i naszych kubków smakowych:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna tortowa: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - wiśnie drylowane: 4 szklanki
    - woda: 1 szklanka
    - galaretka wiśniowa: 2 sztuki
    - cukier: 4 łyżki

    - ser mielony skł.masy: 1 kilogram
    - śmietanka kremowej 30%,: 1 szklanka
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - cukier puder do masy: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Wiśniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku – cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do wysmarowanej od dołu tortownicy i pieczemy pół godziny w temp. 170*
  • galaretka wisniowa na biszkopcie 2. Wiśnie przekładamy do malaksera, wlewamy wodę i dokładnie miksujemy. Mus przelewamy do garnka, dosładzamy i gotujemy, następnie dodajemy wiśniowe galaretki i mieszamy do czasu ich całkowitego rozpuszczenia. Masę przekładamy do miski o średnicy mniejszej o przynajmniej 6-8cm niż średnica tortownicy. Odstawiamy do wychłodzenia, przed samym wyciągnięciem możemy wstawić na 10 minut do zamrażalnika (nie rozwali się podczas wyjmowania).
  • 3. Ser miksujemy z cukrem pudrem, śmietankę ubijamy na puch, a następnie dodajemy małymi porcjami do sera i miksujemy na najmniejszych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej – cały czas miksujemy. Żelatyna podczas wlewania powinna być ciepła (nie gorąca!), dzięki czemu nie zrobią się nieprzyjemne grudki.
  • sernik wiśniowy po rozkrojeniu 4. Na biszkopt układamy stężałą masę wiśniową (brzuszkiem do góry). Podgrzewamy miskę na parze i odrywamy od boków nożem, delikatnie wyciągamy i układamy na środku ciasta. Zmiksowany ser rozprowadzamy równomiernie wokół i nad masą wiśniowa. Dekorujemy wiórkami z utartej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować