Wiśniowy sernik na zimno

  • wyświetlono: 230 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny i puszysty sernik na zimno ze słodkim wiśniowym wnętrzem:) Z zewnątrz zwykłe serowe ciasto, jednak po rozkrojeniu ukazuje się prawdziwa rozkosz! Zarówna dla oka jak i naszych kubków smakowych:)

Mysiunia
  • 12 porcje
  • Średni

Składniki

- jajka: 4 sztuki
- cukier: 0.5 szklanki
- mąka pszenna tortowa: 0.5 szklanki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

- wiśnie drylowane: 4 szklanki
- woda: 1 szklanka
- galaretka wiśniowa: 2 sztuki
- cukier: 4 łyżki

- ser mielony skł.masy: 1 kilogram
- śmietanka kremowej 30%,: 1 szklanka
- Żelatyna: 2 łyżki
- cukier puder do masy: 0.5 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Wiśniowy sernik na zimno

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku – cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do wysmarowanej od dołu tortownicy i pieczemy pół godziny w temp. 170*
  • galaretka wisniowa na biszkopcie2. Wiśnie przekładamy do malaksera, wlewamy wodę i dokładnie miksujemy. Mus przelewamy do garnka, dosładzamy i gotujemy, następnie dodajemy wiśniowe galaretki i mieszamy do czasu ich całkowitego rozpuszczenia. Masę przekładamy do miski o średnicy mniejszej o przynajmniej 6-8cm niż średnica tortownicy. Odstawiamy do wychłodzenia, przed samym wyciągnięciem możemy wstawić na 10 minut do zamrażalnika (nie rozwali się podczas wyjmowania).
  • 3. Ser miksujemy z cukrem pudrem, śmietankę ubijamy na puch, a następnie dodajemy małymi porcjami do sera i miksujemy na najmniejszych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej – cały czas miksujemy. Żelatyna podczas wlewania powinna być ciepła (nie gorąca!), dzięki czemu nie zrobią się nieprzyjemne grudki.
  • sernik wiśniowy po rozkrojeniu4. Na biszkopt układamy stężałą masę wiśniową (brzuszkiem do góry). Podgrzewamy miskę na parze i odrywamy od boków nożem, delikatnie wyciągamy i układamy na środku ciasta. Zmiksowany ser rozprowadzamy równomiernie wokół i nad masą wiśniowa. Dekorujemy wiórkami z utartej czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latogalaretka wiśniowawiśnie drylowanekonkurs_owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0qhgont

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Sernik z polewa karmelową i likierem truskawkowym

Sernik z likierem truskawkowym...

image-1da2mk3

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Tort bezowy z orzechami i czekoladą

Obłędny w smaku tort, słodki i...

image-26s4d40

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami

Warstwowy sernik na biszkoptach...

image-0q8yy2c

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Kawowe pianki w czekoladzie

Wersja pianek to takie XXL - spora...

image-25145vd

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Babka biszkoptowa cytrynowa

W tym roku zdążę ze wszystkim,...

image-21b09l4

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Sernik adwokatowy

Wieczorem, gdy sernik spędził kilka...