biszkopty na spód
0,5 kilograma wiśni bez pestek
2 szklanki wody
4 galaretki wiśniowe
50 dag sera homogenizowanego naturalnego
330 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
Wiśniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na jej dno ułożyć biszkopty. Wiśnie przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką wody. Gotować na średnim ogniu. Po tym czasie wiśnie dokładnie odcedzić a powstały sok zatrzymać. Do soku z wiśni wlać 1 szklankę wody i razem zagotować. Gdy płyn zacznie wrzeć wyłączyć gaz i wsypać do niego galaretki. Dokładnie wymieszać, żeby galaretki się rozpuściły. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Serek wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serem. Tężejącą galaretkę podzielić na 2 części. Jedną wlać do sera i dokładnie wymieszać. Na biszkopty wyłożyć cienką warstwę pianki serowej, na to delikatnie wylać cienką warstwę galaretki. Odstawić na chwilę do lodówki, żeby galaretka się lekko ściągnęła. Na to delikatnie wylać resztę pianki serowej. Ułożyć na niej odsączone wiśnie i na wierzch wylać pozostałą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze