Czekoladowo-pomidorowe

0 (0 ocen)

Czekoladowo-pomidorowe ciasto. To już mój drugi wypiek z serii 'warzywa w wypiekach'. Ale na pewno nie ostatni :) Ciasto godne polecenia! :)

Składniki:

  • Składniki-
    -240g pomidorów,
    -1 łyżeczka sody,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego,
    -70g rodzynek,
    -150g orzechów włoskich,
    -3 jajka,
    -1/3 szkl. oleju,
    -0,5 szkl. kakao,
    -2 szkl. mąki,
    -1 szkl. cukru.

    Dodatkowo:
    -masło do wysmarowania formy,
    -bułka tarta.

Czekoladowo-pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę 28cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Pomidora myjemy, blanszujemy we wrzątku i zdejmujemy skórkę. Wycinamy twardą część i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy. Dodajemy jajka i olej. Ponownie mieszamy.
    Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną, cukier, cukier wanilinowy, posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki. Mieszamy.
    Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez około 60 minut, do suchego patyczka.
    Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy