Czekoladowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pachnące czekoladą ciasteczka, które najbardziej smakują nam z mlekiem.

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej,
    200 g mąki ziemniaczanej,
    80 g gorzkiej czarnej czekolady,
    80 g cukru,
    100 g masła lub margaryny,
    2 ugotowane żółtka,
    2/3 szklanki śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Czekoladowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia,cukrem i startą na drobnej tarce czekoladą. Dodać masło lub margarynę, śmietanę i przetarte przez sitko żółtka - dobrze wyrobić ciasto. Rozwałkować na stolnicy i za pomocą foremek wycinać ciastka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, poczekać aż ostygną i dowolnie udekorować.

Porady

Ciasto nie może być zbyt cienkie - ciasteczka łatwo się przypalają.

Komentarze

Podobne przepisy