Cytrynowa pokusa

0 (0 ocen)

Dla miłośników moreli

Składniki:

  • 15 dag masła
    2 cukry waniliowe
    1,5 szkl cukru
    łyżeczka skórki otartej z cytryny
    5 jajek
    1,5 szkl maki tortowej
    6 łyżek maki ziemniaczanej
    1 proszek do pieczenia
    50 m mleka
    2 puszki moreli
    3 łyżeczki żelatyny
    75 dag twarogu
    50 dag twarożku śmietankowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 torebki (125 g) maku
    25 dag śmietanki kremówki
    mak do dekoracji

Cytrynowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z 1 cukrem waniliowym, szklanka cukru i skórką cytrynową. Ucierając, wbijać po 1 jajku. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Ciasto nałożyć do formy z kominem. Piec 35 min w temp 175 stopni. Wystudzić.
  • 2. Zalać żelatynę niewielką ilością zimnej wody, po chwili rozgrzać, aby się rozpuściła. Twaróg utrzeć z twarożkiem, resztą cukru i cukru waniliowego, sokiem z cytryny. Wymieszać ze schłodzoną żelatyną i ubitą śmietaną. 1/3 kremu połączyć z makiem.
  • 3. Rozciąć ciasto na 3 placki. Spodni posmarować 1/2 masy z makiem, przykryć morelami, a te resztą kremu. Przykryć drugim plackiem i posmarować 1/2 kremu cytrynowego. Nałożyć ostatni placek. Posmarować reszt e kremu. Oprószyć makiem. Schłodzić 4 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy