Cytrynowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z 1 cukrem waniliowym, szklanka cukru i skórką cytrynową. Ucierając, wbijać po 1 jajku. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Ciasto nałożyć do formy z kominem. Piec 35 min w temp 175 stopni. Wystudzić.
2.Zalać żelatynę niewielką ilością zimnej wody, po chwili rozgrzać, aby się rozpuściła. Twaróg utrzeć z twarożkiem, resztą cukru i cukru waniliowego, sokiem z cytryny. Wymieszać ze schłodzoną żelatyną i ubitą śmietaną. 1/3 kremu połączyć z makiem.
3.Rozciąć ciasto na 3 placki. Spodni posmarować 1/2 masy z makiem, przykryć morelami, a te resztą kremu. Przykryć drugim plackiem i posmarować 1/2 kremu cytrynowego. Nałożyć ostatni placek. Posmarować reszt e kremu. Oprószyć makiem. Schłodzić 4 godziny.
Komentarze