Cytrynowa Babka Ali

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Cytrynowy Rarytas!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    25dag margaryny
    20dag cukru pudru
    25dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka z cytryny
    sok z połówki cytryny

    Ponadto:
    Morele
    płatki migdałów
    lukier
    bułka tarta

Cytrynowa babka ali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od białek i ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy. Na końcu dodajemy ubite białka. wszystko delikatnie mieszamy. Do nasmarowanej tłuszczem formy posypanej bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy ok.45min w temperaturze 180C. Gotową babkę dekorujemy lukrem, morelami i migdałami.

Komentarze

Podobne przepisy