cynamonowe kwiatki

0 (0 ocen)

  • 50 min

podczas pieczenia zapach cynamonu roznosi się po całym mieszkaniu

  • 50 min

Składniki:

  • mąka 3 szklanki
    drożdże 1/2 kostki
    mleko 1 szklanki
    jajka 2 szt
    masło 150 gram
    cukier
    cynamon
    cukier puder
    twaróg - (półtłusty)

Cynamonowe kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże 1/2 kostki i cukier( 1 łyżka) rozetrzeć w miseczce i dodać 4 łyżki ciepłego mleka.
    Masło(100 gram) i mleko( 1 szklanka) podgrzać na maleńkim ogniu aż do rozpuszczenia się tłuszczu.
    Do miski przesiać 3 szklanki mąki ,dodać drożdże, jajka ( 2 sztuki) Zagnieść ciasto dodając małymi porcjami mleko z tłuszczem, wyrobić .
    wyrobione ciasto przełożyć do miski lekko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W małej misce wymieszać cukier i cynamon.
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na dwie części każdy rozwałkować na prostokąt o wielkości 15 na 30 cm. posmarować rozpuszczonym masłem posypać mieszanką cynamonowo-cukrową i zwinąć w rulon.ciąć na skos .
    Brać po 5 sztuk i zlepiać tworząc kwiatek .na środek kłaść kulkę z twarogu( można z konfitury, marmolady itp).
    Piec w temp.190 stopni do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.
    Po ostygnięciu oprószyć c.pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy